Enseñanzas Náuticas

Para conocer la mar y todo lo que le rodea

Alemanya estrena la navegació mercantil amb tracció d’estel

Posted by jonkepa en diciembre 15, 2007

foto_259310_cas.jpg Dues companyies alemanyes botaran avui a Hamburg el vaixell destinat a reinventar la navegació de vela. L’MS Beluga Sky Sails, de 133 metres d’eslora, serà el primer navili mercant remolcat per un estel de 160 metres i tracció mecànica. L’estel, que recorda un parapent, s’eleva amb un pal automàtic i vola a més de 100 metres. Com que a aquesta altura els vents són més forts, l’energia és el triple de la que s’obté amb les veles tradicionals.
L’enlairament i l’aterratge de l’estel són automàtics i duren 20 minuts com a màxim. Aquest nou sistema de navegació pot reduir la despesa de combustible fins a un 50% en condicions òptimes de vent. La càrrega del vaixell pioner ja és una proclama d’intencions sobre l’energia eòlica: aerogeneradors fabricats a Esbjerg (Dinamarca) amb destí a Houston, a Texas.
El nom del vaixell tampoc és casual. Beluga correspon a la naviliera Beluga Group, amb seu a Bremen, i Sky Sails, a la firma d’Hamburg que ha desenvolupat en els últims sis anys estels amb una potència de propulsió de 6.800 cavalls. La seva premissa és que el vent és la font d’energia més rendible a alta mar, però que no s’utilitza perquè, fins ara, cap sistema de vela ha complert els requisits de força i velocitat que exigeix la navegació comercial.
Segons la web de la companyia Sky Sails (www.skysails.info), el nou sistema suposarà un estalvi d’entre un 10% i un 35% de combustible cada any. A efectes pràctics, 280.000 euros per a un vaixell de càrrega de 80 metres. Això ajuda les navilieres a ser competitives, tot i que es disminueixi la taxa de càrrega. Per una altra part, l’estel millora la seguretat del vaixell, ja que ajuda a estabilitzar-lo a alta mar, i és un sistema de propulsió alternatiu en el cas que falli el motor.

CANVIAR LA SITUACIÓ I
també pot ser una bona manera de combatre el canvi climàtic. Stephan Wrage, soci de la companyia, subratlla que el trànsit marítim produeix més de mil milions de tones de CO2 cada any i és responsable del 5% de les emissions mundials, i està convençut que «l’ús sistemàtic de l’Sky Sails permetria estalviar 150 milions de tones de CO2 anuals». El presi-
dent de Beluga Shipping, Neils Stolberg, destaca a la web de la seva companyia (www.beluga-group. com) el paper de Stephan Wrage en la lluita activa contra les emissions contaminants: «Wrage vol canviar la situació amb un sistema que redueix combustible i contaminació al mateix temps».
Anne Staack, portaveu de Sky Sails, va explicar a aquest diari que els estels, de fins a un total de 5.000 metres quadrats, es produiran en sèrie durant l’any 2008. De moment, ja s’han declarat aptes per a grans iots, pesquers i mercants mitjans en les proves fetes al mar del Bàltic amb vaixells experimentals. El repte ara són els grans vaixells. L’invent ja els ha portat a ser una de les 39 empreses seleccionades pel Fòrum Econòmic Mundial com a Pionera en Tecnologia 2008. Hi havia 273 candidats.

El Periódico

…………………………………………………………………………

En Castellano.

Alemania estrena la navegación mercantil con tracción de cometa

Dos compañías alemanas botarán hoy en Hamburgo el barco llamado a reinventar la navegación a vela. El MS Beluga Sky Sails, de 133 metros de eslora, será el primer navío mercante remolcado por una cometa de 160 metros y tracción mecánica. La cometa, que recuerda a un parapente, se eleva con un mástil automático y vuela a más de 100 metros. Al ser los vientos más fuertes a esa altura, la energía es el triple de la que se obtiene con las velas tradicionales.
El despegue y el aterrizaje de la cometa son automáticos y duran 20 minutos como máximo. Este nuevo sistema de navegación puede reducir el gasto de combustible hasta un 50% en condiciones óptimas de viento. La carga del buque pionero ya es una proclama de intenciones sobre la energía eólica: aerogeneradores fabricados en Esbjerg (Dinamarca) con destino a Houston, en Tejas.
El nombre del barco tampoco es casual. Beluga corresponde a la naviera Beluga Group, con sede en Bremen, y Sky Sails, a la firma de Hamburgo que ha desarrollado en los últimos seis años cometas con una potencia de propulsión de 6.800 caballos. Su premisa es que el viento es la fuente de energía más rentable en alta mar, pero que no se utiliza porque, hasta ahora, ningún sistema de vela ha cumplido los requisitos de fuerza y velocidad que exige la navegación comercial.
Según la web de la compañía Sky Sails (www.skysails.info), el nuevo sistema supondrá un ahorro de entre un 10% y un 35% de combustible al año. A efectos prácticos, 280.000 euros para un carguero de 80 metros. Eso ayuda a las navieras a ser competitivas, aunque se disminuya su tasa de carga. Por otra parte, la cometa mejora la seguridad del barco, ya que ayuda a estabilizarlo en alta mar, y es un sistema de propulsión alternativo si falla el motor.

CAMBIAR LA SITUACIÓN Y
también puede ser un buen modo de combatir el cambio climático. Stephan Wrage, socio de la compañía, subraya que el tráfico marítimo produce más de mil millones de toneladas de CO2 al año y es responsable del 5% de las emisiones mundiales, y está convencido de que «el uso sistemático del Sky Sails permitiría ahorrar 150 millones de toneladas de CO2
anuales». El presidente de Beluga Shipping, Neils Stolberg, destaca en la web de su compañía (www.beluga-group.com) el papel de Stephan Wrage en la lucha activa contra las emisiones contaminantes: «Wrage quiere cambiar la situación con un sistema que reduce combustible y contaminación al mismo tiempo».
Anne Staack, portavoz de Sky Sails, explicó a este diario que las cometas, de hasta 5.000 metros cuadrados, se producirán en serie durante el 2008. De momento, ya se han declarado aptas para grandes yates, pesqueros y mercantes medianos en las pruebas hechas en el mar del Báltico con barcos experimentales. El reto ahora son los grandes buques. El invento ya les ha valido ser una de las 39 empresas seleccionadas por el Foro Económico Mundial como Pionera en Tecnología 2008. Había 273 candidatos.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: